Ingen mångfald bland vd-topparna, ingen förändring efter 40 år!

Studier gjorda över hela Skandinavien under de senaste 40 åren visar samma sak: den typiske koncernchefen är en man på strax över 50 år, han kommer från medel- eller överklassen och är civilekonom eller civilingenjör.

Trots att kraven på en genomlyst process höjts och chefsrekryteringsfirmor är idag med i de allra flesta vd-tillsättningar. Trots detta är det mycket som tyder på att beslutsprocessen är den samma som för 40 år sedan. Frågan är om rekryteringsfirmor endast har en statistroll när det verkligen gäller, dvs vid urvalsbeslut. Psychometrics har tidigare pratat om ISO 10667 som ett sätt att tydliggöra leveransen av rekrytering och andra bedömningstjänster. En artikel i dagens Svenska Dagbladet avslöjar att en standard som talar om hur beslutsprocessen egentligen går till vid VD tillsättningar är välkommen. Det är Pernille Bang och Maria Steffensen, masterstudenter vid Copenhagen business school, som djupintervjuade 13 personer-styrelseordföranden, styrelsemedlemmar, koncernchefer och rekryteringskonsulter som alla har en del i vd-rekryteringar i Skandinaviens allra största bolag. De som blev intervjuade av studenterna gjorde ingen hemlighet av att det slutgiltiga valet sker på magkänsla. Flera jämförde processen att hitta en ny vd med att hitta en livspartner. Och de man trivs med liknar ofta en själv. Då känns det mindre riskfyllt, uttryckte flera av de intervjuade.  Rekryteringskonsulterna fungerar ofta som grindvakt i ett exklusivt nätverk. Mycket talar för att även om rekryteringskonsulterna har en genomtänkt process för urvalet har detta ingen effekt på beslutet. Så frågan är vad företagen betalar för? En process som någon annan levererar för att ha ryggen fri när kritiken kommer. Den rekryteringsfirma som bryter denna trend, att istället för att tala om helhetsbedömningar alltid ha en öppen process där kandidater och beslutsfattare kan följa hela processen fram till urvalsbeslutet kommer vända på branschlogiken. Men är det någon som vågar? Knappast. Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet.

http://www.svd.se/naringsliv/karriar/bors-vdar-stopta-i-samma-form_7005987.svd

 

 

 

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Evolutionary Leadership theory gör detta begripligt men inte ursäktligt! När magen får välja (även om vi kallar det för något annat) så väljer vi samma typ av ledare som vi gjort sedan stenåldern. Långa, virila, sportiga (ej för feta – citat från artikeln! ) män som vi redan känner.

  2. Håller med, kolla gärna in filmen Moneyball, handlar om urval inom idrott (Baseball), men kunde lika gärna handla om rekryteringar i arbetslivet. Vad händer när någon ifrågasätter expertisen?

    kolla in trailern

    Anders

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.