Nu startar Sveriges tuffaste antagning, kan du bli Polis?

I gårdagen Metro (2012-09-10)  beskrivs intagningen till polishögskolan där både begåvningstest och medicinsk kontroll ingår som tuffast i Sverige. Under ett helt år testas dina kunskaper, din fysik och framförallt – personlighet, skriver Metro. Frågan är om antagningsprocessen verkligen tar ut det bäst lämpade personerna för att bli poliser?

I stora drag består bedömningen av dessa metoder, medicinsk/fysisk undersökning, begåvningstestning och intervjuer (av polis och psykolog). Men vad spelar det för roll hur du som kandidat presterar på dessa test? På den fysiska delen finns det tydliga gränser för hur du ska klara dessa test och du ska vara medicinskt vara frisk. Återstår sedan är begåvningstestningen och intervjuer. I en uppföljning av polisurvalet 2004 skriver Elisabeth Lilie och Börje Rosmark i sin utmärkta rapport från 2003 att den slutliga lämplighetsbedömningen till 85% kan förklaras av intervjuerna och till 4,4% av begåvningestningen. Det är således inte begåvningsaspekten som vägs in i antagninsgprocessen, det är de ”tuffa intervjuerna” med psykologer och poliser som avgör om du kan bli Polis.

Detta ställer naturligtvis väldigt höga krav på psykologers och polisers förmåga att utföra dessa intervjuer. Vi vet från forskning att begåvningstestning har en validitet på .65 i medelkomplexa arbeten, att väga in begåvningstestningen till 4,4% ter sig därför gå rakt mot vad forskningsresultat säger, särskilt bör det undersökas vad frågor om ”etik och moral” har för förutsägande kraft i jämförelse med allmän problemlösningsförmåga? En annan fråga är också varför Polisen adminstrerar ett test som sedan inte används som beslutsunderlag, det är både kostsamt och onödigt att utsätta kandidaterna för detta. Istället kan Polisen snegla på hur läkare väljs ut; på vissa läkarutbildningar har samma typ av test fungerat som ett sätt att plocka ut de personer som sedan får genomgå en en intervju med psykolog och läkare innan antagningen (de som har haft bäst på begåvningstestet får komma på intervju. Både ekonomiskt rätt och evidensbaserat, men så verkar det inte fungera hos Polisen.

Referens

Metro 2012-09-10. Tuffast att komma in på Polishögskolan. http://allastudier.se/artiklar/902-nu-startar-sveriges-tuffaste-antagning/

Lillie, E & Rosmark, B. (2004). Att hitta rätt polis. Rapport 10 i pliktverkets rapportserie.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.