Framgång när statistik ersätter magkänsla, Jakob Andrén skriver i Personal & Ledarskap

Anders SjöbergOkategoriseradeSkriv en kommentar

Jakob Andrén är gästkrönikör på Personal & Ledarskap, han beskriver hur statistik ersätter magkänsla. Jakob skriver bland annat att personer i näringslivet tycker att den personliga fingertoppskänslan är viktig vid urvalsarbete. 

Jakob vet vad han pratar om när det gäller att praktisera statistiska formler vid urvalsarbete. Jag hade förmånen att få arbeta med Jakob för några år sedan i ett stort rekryteringuppdrag. Jakob designade hela den mekaninska processen bakom urvalsarbetet och uppskattningsvis förbättrades urvalsarbetetet 100%, det blev både ekonomiskt försvarbart och mer effektivt för organisationen i jämförels att gå på magkänslan. Inte helt okontroversiellt var det för Jakob att driva den processen, vilket också har paralleller med filmen Moneyball som Jakob skriver om i sitt inlägg (Hyr filmen idag om du inte redan sett den). I slutet av filmen Moneyball beskriver en av de stora maktahavarna i USA:s Baseboll att de lag som inte tillämpar mekanisk tolkning av information för att ta ut de bästa spelarna kommer dö ut inom de närmaste åren. Idag tillämpar alla basebollag i USA mekaniska tolkning vid urval, men hur står det till med rekryteringsbranschen i Sverige? Dags att byta taktik?

Anders Sjöberg

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.