TESTDAGEN 27 maj 2013

Dave Bartram 3webbTema: Rationellt och kulturellt urval/rekrytering. Plats: Operaterrassen, Karl XII:S torg Stockholm. Datum: 27 maj

Mer information

KEYNOTE Dave Bartram

Personality at the country level: The Big Five, culture and international competitiveness

Dave Bartram Chief Psychologist for SHL Group Ltd. Prof Bartram will talk about personality data considered at the level of countries rather than individuals. He will summarise some large international studies using OPQ32i and OPQ32r data which show very strong correlations between the Big Five and Hofstedes cultural dimensions, measures of global competitiveness and other country-level performance measures. The analyses show that while relatively small amounts of variance (around 7%) are accounted for by differences between countries this between-country variance is very stable across samples and strongly related to other criteria, indicating that country differences in personality reflect real differences and are not due to bias or test adaptation effects.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

1 kommentar

 1. Anders,

  har varit bortrest, så först nu har jag haft tid för detta…

  Detta ämne tycker jag är intressant. Jag har testat lite med de åtta dimensioner i mitt personlighetstest för att beskriva en landskultur. Ingen forskning, men mycket intressanta resultat. Vi har även möjligheten att analysera de profiler, som vi har främst från Sverige och Brasilien, men där är vi ännu inte klara.

  Om man ser till praktisk användning, så anser jag att mina åtta dimensioner är mera praktiskt användbara än de fem, som Hofstede använder. Jag anser vidare att Hofstedes värden för Sverige och Brasilien avseende

  – uncertainity avoidance

  – long-trem orientation

  är tveksamma, dvs jag känner inte igen mig i de värdena.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.