Konferenspresentationer om validitet, test granskningssystem och framtidens intelligenstestning

Som ni har märkt har det varit få inlägg från psychometrics senaste veckorna. En av anledningarna är att jag varit på två konferenser och presenterat forskningsresultat som har med bedömningstjänster att göra.Anders Den första presentationen genomfördes på EAWOP en stor kongress för psykologer som först och främst är intresserade av arbetspsykologisk forskning. Där presenterade jag min erfarenhet att utveckla två system för att utvärdera bedömningsmetoder, ett för psykologiska test i arbetslivet (EFPA) och ett system som vi lokalt i Sverige har utvecklat för Socialstyrelsen. Nedan ser ni min sammanfattning.

The background and development of two test review systems that are in use today in Sweden are described: The National Board of Health and Welfare (NBHW) test review system and the European Federation of Psychologists’Associations (EFPA) test review system. Advantages and disadvantages of both systems are discussed from the perspectives that validity is (or is not) a characteristic of a test

__________________________________________

Den andra presentationen genomfördes på Psykologförbundet och HR Societys Testdag i Stockholm. Där pratade jag om hur jag ser på gårdagens, dagens och morgondagens intelligenstestning i arbetslivet. Nedan ser ni min sammanfattning och du kan också ladda ned min presentation.

Under mer än hundra år har intelligenstest varit utgångspunkten vid psykologisk testutveckling. Den klassiska testteorin som utvecklades med de första intelligenstesten har moderniserats betydligt de senaste 30 åren. Det har skett mycket tack vare utvecklingen av internet-baserade test.  Men trots både internet och modern psykometri konstrueras och tolkas test på samma sätt som vid 1900-talets början. Kunskapen om artificiell intelligens och modern psykometri gör det möjligt att utveckla helt unika test för varje testtillfälle. Inom en snar framtid kan test utvecklas i samma sekund som du besvarar en fråga.

pdf Anders Sjöberg Presentation Testdagen 2013 visad

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.