Första bedömningstjänsten i Sverige ISO 10667 certifierad

ISO 10667 gör att organisationer på ett effektivare sätt kan bedöma personer, fatta bättre anställningsbeslut samt förbättra förutsättningarna för sina anställda. Nu har den första bedömningstjänsten i Sverige blivit certifierad.

Grattis till center för ledarutveckling (CLU) i Göteborgs stad som enligt DNV uppfyller de krav som ställs i ISO 10667, del 2 krav på leverantörer av bedömningstjänster.

Assessment Center (AC) i Göteborgs Stad har utvecklats för att bedöma beteenden utifrån ett antal dimensioner som i valideringsstudier visat sig förutsäga viktiga beteenden för chefer i Göteborgs stad. Detta AC är uppbyggt av olika övningar som deltagarna genomför. I övningarna blir bedömningsdeltagaren observerad av olika bedömare. I detta AC ingår också ett standardiserade intelligenstest. Övningarna som bedöms på CLU kan sammanfattas i fyra dimensioner; lyhördhet, påverka andra, mål & resultat, samt analytisk förmåga.

CLU poängsätter dimensionerna i AC tillsammans med ett intelligenstest enligt en strikt standardiserat process och dimensionerna vägs sedan ihop med en mekanisk (statistisk) ekvation. För övrigt följer CLU, enligt DNV, de krav  i ISO 10667 för vad leverantören ska göra före, under och efter bedömningen.

Jag har haft förmånen att själv följa utvecklingen av CLU under många år, både som forskare och som leverantör av expertiskunskap inom psykometri, och tycker att CLU uppfyller de krav som bör ställas på ett evidensbaserat assessement center. Grattis alla medarbetare på CLU.

– Anders

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.