Ej standardiserade bedömningar i arbetslivet, vilka konsekvenser får det?

olsson2På denna blogg och i min undervisning argumenterar jag ofta för att använda standardiserade metoder vid urvalsbedömning. Men vilka konsekvenser blir det när urvalsbeslut vilar på magkänsla istället?

 

Aftonbladet presenterar intressanta siffror hur väl vi i det privata näringslivet tar hand om kompetensen idag, givet att kvinnor klarar högskolan betydlig bättre i jämförelse med män (66 procent av alla examensbevis som tas ut från högskolan tas ut av kvinnor). Men i dagens svenska privata näringsliv ser det ut så här.

  • Andel kvinnliga styrelseordföranden i den privata sektorn är 5 procent.
  • I börsbolagens styrelser är 24 procent av ledamöterna kvinnor.
  • 27 procent av de mindre privata företagen har en kvinnlig chef.

Är kvinnor mindre kompetenta än män? Nej naturligtvis talar absolut ingenting för detta. Jag tror att så länge urvalsbeslut sker med hjälp av metoder som i mångt och mycket bibehåller ett väldigt konservativt manligt näringsliv så kommer ingenting hända. Lagstiftning blir då den enda vägen. Offentliga organisationer är bra mycket bättre, läs mer här

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.