EAWOP 2015 startar idag

trash 2Idag startade EAWOP, europeiska arbets- och organisationspsykologernas möjlighet att träffas och utbyta forskningsresultat och praktiska tillämpningar. På första dagen anordnades ett symposium med titeln ”Interpretation of psychological assessment data in the personnel selection context: Implementation of the mechanical approach in selection practice”. En helsvensk panel av experter på området, tillsammans med diskussionsledaren, Andreas Kolstø.

Ordförande (det var jag!) inledde med att konstatera att forskningsresultat talar sitt tydliga språk från 50-talet och framåt att mekanisk vägning med en statistisk algoritm, slår personbedömarens förmåga att väga ihop samma information om kandidaten för att bedöma den som är bäst lämpad för jobbet. Detta är inget nytt men tål att upprepas. Därefter presenterades tillämpningen att av detta forskningsresultat. Nedan ser du presentatörernas namn och innehåll i presentationen. Det var en välfylld sal som fick lyssna på kloka ord från praktiker avseende evidensbaserat urval. Andreas och publiken ställda knepiga frågor till panelen som inledde en intressant diskusion hur forskningsresultat kan tillämpas.

IMG_0750The selection process of pilots in the Swedish Armed Forces

Gerhard Wolgers, Swedish Armed Forces

This presentation will focus on a project that developed the process for the selection of military pilots. From having had a clinical oriented evaluation of the test data together with the interview data, the project has developed a psychometrical model for decision making. The intention is to assess future pilots training and job performance in a more standardized way.

Towards a mechanical approach for manager selection

Anders Gagnerud. Huddinge Municipality

There is strong evidence that supports a clear rational for the selection process in which every step of the selection procedure adds unique predictive information to the construct of leadership performance. Futhermore, that every part of information should be weighted mechanically according to how strong it contributes to predicting leadership performance. So far, Huddinge Municipality has taken a few steps in this direction by early in the selection process using a mechanical approach in the evaluation of psychometric test results from general mental ability- and personality measurements.

Research-based leadership selection – if we really want to predict antissocial behavior

Sara Henrysson Eidvall, Stockholm university

Increased attention is being devoted in recent selection literature to deviant personality traits at work like for example antisocial behavior. This presentation will focus on a project that developed a process to predict antisocial behavior using facets of the five factor model of personality.

Maria Åkerlund, Henrysson Åkerlund & Sjöberg AB

Research-based selection – if we really want to predict performance

This presentation will introduce a standardized selection process where the purpose is to predict managerial performance and in a financial organization. Relying on meta analysis results, this presentation will show how to weigh testdata optimal to predict managerial performance.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.