ITC dag 3 och sammanfattning

itc tag2Sammanfattningsvis visar min namnskylt till höger lite om denna konferens, lite slarvigt upplägg. De stackars utställarna (bla Cut-e och Pearson) hade knappt några besökare, liksom vi som hade posters, eftersom denna lokal med posters och utställare inte hängde ihop med de lokaler där seminarierna hölls.

Flera av de seminarier jag var på liknade lite väl mycket ”klubben för egen beundran”, dvs alla vara överens, och då händer ingenting väsentligt för publiken. Några av de som brukar överprestera på dessa konferenser läste innantill, och jag misstänker att arrangörerna mörkade hur många som var där. Officellt skulle det vara 350 personer på ITC i år, jag såg högst 150 tillsammans. Så kan det vara ibland, jag hade ändå intressanta diskussioner med en hel del forskare som jag har nytta av både i forskningen och praktiken.

Sista dagen på ITC bjöd på en Keynote av Anna Brown som idag är ”Senior Lecturer in Psychological Methods and Statistics and Chair of Ethics at University at Kent, UK”. Anna anställdes av Dave Bartram på SHL på 90-talet och Anna är psykometrikern bakom senaste versionen OPQ, ett av världens mest använda personlighetstest. OPQ bygger på den sk Thurstone skalningen med tvingande svarsalternativ. Anna menar att alla de metoder idag som finns för att ”korrigera” för skönmålning av testresultat är tämligen värdelösa. Särskilt de som använder sk lögnskalor som sedan i sin tur korrigerar svaren på tex Big Five test. Anna kunde övertygande visa att hennes forskning att använda tvingande svarsalternativ (tillsammans med modern psykometri) kan var ett sätt att hindra ”bias” i personlighetsmätning, men var samtidigt ödmjuk inför att det är mycket forskning som behöver göras för att vara säker på att detta verkligen sker. En viktig fråga av mer filosofisk art är, finns det någon sanning i testresultat?

Efter detta lyssnade jag på några seminarier som gav mig noll, så jag pendlade mellan ett par olika. Nigel Evans från UK höll ett underbart bra 20 minuters tal om att använda sig av Standards när man ska bedöma personer. Han visade på ett övertygande sätt hur man i England har uppdaterat sin standard för Assessment Center (AC) och hur denna standard sammanflätas med ISO 10667, bedömningstjänster i arbetslivet. I en paus pratade jag med Nigel för jag vet att denna standard förespråkar 100% mekanisk tolkning av bedömningsresultat i ett AC. Det hade blivit ett himla liv om detta i UK bland praktiker när den nya standarden levererades, särskilt bland psykologerna som gillade att diskutera deras AC bedömninagr i en sk konsensusbedömning. Hur är det i Sverige frågade Nigel mig? Samma sak här sa jag, det finns inga i Sverige idag som följer den mekaniska modellen till 100% i ett AC .

Sedan ramlade jag in på ett ytterst intressant seminarium om personlighetens mörka, och då menar jag MÖRKA sida. Det var Professor Paulhus som var med och myntade uttrycket ”den mörka triaden”: machiavellianism, narcissism, och psykopati. Denna typ av forskning genömförs ofta på djupt kriminella personer som sitter bakom lås och bom. Paulhus & Co har gjort en kortversion av deras mörka-triad-test som han redovisade på konferensen. Dessutom meddelande han att ytterligare en dimension till triaden har adderats, sadism, som enligt Paulhus handlar om ”an appetite to hurt other people”.  Kanske inte något som passar i arsenalen av rekryteringstest…..eller? Vill ni läsa mer om detta klicka här.

Sammantaget får ITC 2016 en svag trea i betyg (tänk relativt system, gamla hederliga svenska betygsystemet). Det som förgyllde denna konferens var Deniz Ones, vilken forskare, WOW.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.