Assessment Engine och kompetensmodeller

Jag har tidigare inlägg kritiserat kompetensmodeller, särkilt i anslutning till personlighetstestning och annan psykologisk testning i arbetslivet. Nu har jag och mitt Assessment Engine team byggt en assessment plattform som är ett alternativ till kompetensmodeller. Istället för att säga att Extraversion mäter en kompetens så har vi utvecklat ett test som mäter bla Extraversion, och hör och häpna vi har döpt den faktorn i vårt test till Extraversion, kort och gott för att det mäter Extraversion.

Men vad är då nytt här förutom att Assessment Engine inte säger att vi mäter en kompetens. Jo, i Assessment Engine har vi konstruerat algoritmer som bygger på evidens från metaanalyser vilka talar om för oss vilka samband det finns mellan tex Extraversion och arbetsrelaterade beteenden. Vi har byggt ett evidensbaserat system som du kan känna dig lugn med att det bygger på den absolut senaste forskningen, inga påhittade kompetensmodeller.

Hur har vi då gjort? Dessa steg har tagits.

  1. En genomsökning av samtliga meta analyser som utreder sambanden mellan personlighet, och/eller begåvning med arbetsrelaterade kritierier (vi kallar det EBU)
  2. Utvecklat två nya personlighetstest (just nu finns den korta versionen av testet i Assessment Engine)
  3. Utvecklat ett nytt begåvningstest
  4. Genom statistiska analyser av våra test och metanalyserna konstruerat algoritmer som maximalt väger ihop testresultat för varje kandidat så att sannolikheten att välja rätt person för jobbet ökar.

Genom att ständigt följa forskningen om personlighet och begåvning kommer vi utveckla denna plattform till att bli en heltäckande plattform för bedömningstjänster i arbetslivet. Idag kan du med hjälp av Assessment Engine tolka och ta beslut på 6 stycken evidensbaserade kriterier.

Vill du testa Assessment Engine (KLICKA HÄR). 

Lycka till

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.