Det kom en fråga till Psychometrics om idealprofiler

?2Hej Anders!

Jag är ett stort fan av din blogg. När jag häromdagen bläddrade tillbaka och läste lite gamla inlägg du skrivit såg jag något som jag funderat mycket över och som jag tänkt att jag måste maila och fråga dig om. I inlägget ”Punkter att tänka på när du köper ett personlighetstest” från 12:e maj 2013 listar du varningstecken hos testleverantörer. Ett av dessa varningstecken är:

  • Erbjuder dig testa några i din organisationen för att få fram rätt profil på en framgångsrik medarbetare som du sedan kan använda som ”idealprofil”.

När jag har varit på seminarium och föreläsningar av olika konsultbolag har jag förstått att denna tjänst är attraktiv och erbjuds av flera aktörer och jag blir därför nyfiken på att höra mer om hur du ser på det. Har du möjlighet att utveckla vad som är problematiskt med punkten ovan?

Stort tack på förhand!

_______________________________________________________________
Hej, verkligen roligt att du tycker att min blogg är bra, jag blir så glad. Nedan ska jag försöka bringa klarhet i en fråga som intuitivt har ett ganska självklart svar;

  • Det fungerar att erbjuda testa för att få fram rätt profil på en framgångsrik medarbetare som du sedan kan använda som ”idealprofil” för vi vet ju vem som är bäst, och får vi in liknande personer kommer de prestera lika bra.

MEN, riktigt så enkelt är det inte. Tänk själv om en leverantör av psykologiska test endast hade 1 person i sin normgrupp. Eller om ett forskningsresultat baserades på 1 person, det skulle vara konstigt eller hur?

Kort sagt, vi vet inte om det är personligheten (eller andra egenskaper) som avgjort hur denna person presterar, det kan vara en mängd andra omständigheter (tex erfarenhet, en bra chef, en bra avdelningen, ett gynnsamt privatliv och inte minst slumpen, vissa personer har en osannolik tur!).

För att utesluta dessa alternativ behöver vi fler personer i analysen, det är därför vi gör valideringsstudier på större underlag. I grund och botten handlar det om variation, dvs den variation som finns mellan individer har den variationen något gemensamt med det du vill förutsäga? kanske arbetsprestation.

Genom att endast ta 1 person kan man inte utesluta en mängd andra omständigheter. Däremot har du 100 personer i en organisation där det finns både mått på personlighet och prestation, då går det att uppskatta hur stor del av variationen som är gemensam för bedömningen och kriteriet. Så vad jag menar idealprofiler baserat på 1 eller ett fåtal indvider kommer aldrig att fungera.
Med vänlig hälsning,

Anders

P.S Jag tycker denna fråga var väldigt bra och skulle vilja publicera både fråga och svar på bloggen D.S

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.