ITC började idag i Vancouver

ITC2International Test Comission, ITC, håller vartannat år sin återkommande konferens, i år i Vancouver, Canada. Efter några dagar i New York är jag och 400-500 andra testintresserade personer i Vancouver för att träffas och diskutera samtliga testområden; kliniska test, test inom skolans område och test inom arbetslivet.

Detta är mitt femte ITC och fördelen med denna konferens är att den är relativt liten och behändig, många av deltagarna känner man igen både från testförlagsbranshen och forskningen. De allra flesta deltagarna är just forskare eller representanter från testförlag och/eller konsultverksamheter. Programmet innehåller traditionsenligt både workshop, symposium och posters. Själv kommer jag hålla två presentationer (posters), en om ålderskillnader vid testning av intelligens, och en poster som handlar om hur man på ett enkelt sätt kan överföra statistiska resonemang till praktiker inom rekrytering och urval, en metod som jag också använder i undervisningen på universitetet. Ni som inte är här i Vancouver kan följa min rapportering några dagar framöver.

Första dagen bjöd på en öppningscermoni där samtliga inblandande tackades för allt arbete inför denna konferens, den tionde i ordningen. Men inledningen präglades tyvärr av sorg över att två ITC medlemmar har dött den senaste tiden, professorerna Tom Oakland och Robert Roe, båda djupt engagerade i ITC. Professor Ron Hambleton, som tilldelades ”Tom Oakland Award for Distingushed Contribution to Testing and Assessment”, höll ett känslomässigt tal om sin vän Tom Oakland som mördades i sitt hem förra året. Ron berättade om den glädje och motivation som han känt under alla år han arbetat med Tom.

Efter detta hade Dave Bartram sitt inledningstal som nuvarande ordförande för ITC (och vad jag hört kommer Dave att pensionera sig efter ITC). Dave berättade om sin personliga resa i testvärlden från 70-talet när datorer började ta över poängsättningen av test till dagens interaktiva testning över internet. Dave berättade, med en portion av torr brittisk humor, om sitt inledande arbete med testning inom militären på 70 -talet genom 80 talet och sedan sitt engagemang i SHL (från 1998) där han redan då utvecklade test för mobila enheter. Dave avslutade sitt intressanta tal med att säga att det är viktigt att vi professionella testutvecklare inte glömmer bort de begrepp vi försöker mäta och inte förlita oss helt på nya datainsamlingsmetoder. För detta (och mycket annat) har flertal guidelines/standards utvecklats av ITC med ledning av Dave, som ni kan ladda ned från ITC homepage, helt gratis.

Efter ett mindre break gick jag på en presentation om nya sätt att poängsätta personlighetstest sk ”forced choice scale, eller ”att tvingas ta ställning till skalor”, detta kallas för ”ideal point scaling”, eller Thurstone scaling efter hen som lanserade idén. Thurstone menade att individer tenderar att instämma i påståenden (JA eller NEJ) som bäst liknar dem själva, inte som i vanligskalning, mer eller mindre. Flera olika metoder presenterades där kandidater får ta ställning till parvisa påståenden som sedan poängsätts enligt den ”nya modellen”. Det visade sig att alla presentationer på detta seminarium var mer eller mindre kopplade till CEB (fd SHL) som förlitar sig på denna psykometriska modell vid poängsättning av personlighetstest och kompetensmodelering. Även om denna typ av modell visat sig användbar kan jag konstatera att det är en hel del kvar att lösa, inte minst kandidaternas upplevelse att ta ställning till vilket påstående som passat bäst av ”att gå på fest” eller ”vara snäll mot människor”!!!. Drivkraften bakom den forskning som presenterades på detta seminarium fokuserade mycket på att denna metod skulle förhindra social önskvärdhet i kandidaternas svar, detta tycker jag inte de kunde visa på denna timme.

Efter en god lunch pratade jag med flera kollegor, besökte utställningen (som var väldigt tunn i år) samt kollade in en poster som presenterade av Mats Englund på cut-e. Frågeställningen var hur antalet bedömda anställda per chef kan påverka studiers prediktiva valditet, och Mats slutsats är ”that the number of employees that managers rate is not an immediate threat to the validity estimates in a study. However, it may be a problem in situations where the absolute values of the ratings are of import rather than the relative values. Mats hade som vanligt koll på analyserna.

Efter lunchen hann jag med att höra fem presentationer om kapitel i en helt ny bok om testning, The ITC International Handbook of Testing and Assessment ”Edited by Frederick T. L. Leong, Dave Bartram, Fanny Cheung, Kurt F. Geisinger, and Dragos Iliescu”. Nedan ser ni en ”summary” (kan varmt rekommendera boken).

ITC book2

The ITC International Handbook of Testing and Assessment is dedicated to the advancement of theory, research, and practice in the area of international testing and assessment in psychology, education, counseling, organizational behavior, human resource management, and related disciplines. Bringing together international contributors from a range of disciplines, each chapter provides a review of testing and assessment research and practices around the world as well as a discussion of conceptual and methodological challenges to help advance the field. As The ITC International Handbook of Testing and Assessment, it also provides a historical perspective of international testing, the development of the ITC, and its guidelines. Recognizing that cultural and international contexts are essential to a true and accurate psychology, the authors describe how cultural, economic, political, and social factors in different countries frame the science and practice of testing and assessment. The ITC International Handbook of Testing and Assessment is a must-have resource for testing professionals and graduate students from psychology and related disciplines.

Efter en underbar middag på Joe Fortes Seafood & Chop House (mycket god tonfisk och lax, samt underbar service) känner jag mig rätt trött, nu laddar jag om inför morgondagen.

joe2

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.