Innovations in testing 2018, konferens där testeliten samlas

Jag är för närvarande i USA, närmare bestämt i San Antonio, Texas. Där går den 19 konferensen som Association of Test Publisher (ATP) anordnar. ATP är en organisation som samlar idag aktiva företag och myndigheter som på något sätt bedömer andra människor i form av kunskaper, färdigheter, attityder etc etc. ATP bildades i USA 1992 för att föra ut den samlade kunskapen om bedömningar. Över tid har denna organisation vuxit och idag finns det även avdelningar i Europa (E-ATP), där för övrigt en tidigare kollega Cicek Svensson är ordförande. Det finns även en avdelning i Asien och en i Indien. Årligen hålls det konferenser i ämnet där den största konferensen av alla inte helt oväntat är den i USA.  

Även om det i första hand är en konferens för företag så är många akademiker här, kanske de främsta i världen för de har ofta ett finger med i utvecklingen av test bland de stora elefanterna. Jag har varit en gång tidigare på denna konferens och upplevda att det var en mycket givande tillställning för mig som befinner mitt emellan akademin och praktiken. Särskilt intressant kommer det vara denna gång att hålla utskick för nya seriösa trender i testvärlden, men även avfärda saker som inte för utvecklingen framåt.

Nu sitter jag här med hela programmet som löper över tre heldagar och kan konstatera att det är svårt att välja. Men några saker tycker jag framträder som gör mig lite nyfiken. Den första är att mäta kompetenser. Flera intressanta presentationer har jag bokat, bland annat kommer det diskuteras hur kompetens kan defineras innan man börjar utveckla bedömningsinstrument för att mäta denna kompetens. Detta är ett område som jag har varit kritisk till flertalet år, nämligen på det sätt som ordet kompetens används av en del testleverantörer.

Det andra området som jag kommer fokusera är olika nya metoder för att både utveckla test och analysera testresultat med. Här är det begrepp som artificiell intelligens, machine learning och data mining som leder mig till dessa seminarium. Konferensen handlar mycket om hur dessa metoder kan användas i skolans värd för att dels bedöma men också utveckla lärandet. Men även inom arbetspsykologin finns det ett flertal intressanta seminarier att bevaka. Några kollegor till mig ska bla berätta om att de nya metoderna kan ha en negativ inverkan på hur valida bedömningsmetoderna är.

Dessa seminarium ska jag bevaka men ofta är det mellan seminarier som ”det händer” att jag lär mig nya saker. Då är det tillfälle att möta duktiga kollegor och diskutera psykometriska väsentligheter. Flera av personerna som var med att arbeta fram ISO 10667 ska jag ”haffa” i pauserna och fråga hur de ser på revideringen av standarden.

Nedan ser du några av seminarierna jag kommer bevaka följande dagarna.

  • Competencies – What Are They and how to Measure Them?
  • Using a Generalizable Taxonomy of O*Net defined competencies
  • A Roadmap to Third-party Programs Accredation and Certification: Comparison of the NCCA: 2014 and ISO/IEC 17024:2012 Standards
  • Artificial Intelligence and Automated Essay ScoringEssay Scoring:
  • Next Generation Assessment – The State of Innovations in Selection Science
  • Can We Automate Psychometrics with AI?
  • Recruiting Through Performance-Based Assessments

Kommer sammanfatta mina intryck av konferensen, återkommer.

Anders

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Särskilt psykometri och AI tycker jag verkar vara ett spännande område. Tänker att det kommer bli verklighet om några år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.