The 33rd Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology

Nu har jag precis landat på den årliga SIOP konferensen (The 33rd Annual Conference of the Society for Industrial and Organizational Psychology), denna gång i Chicago. Jag har varit ca 12 gånger på konferensen (har inte riktigt koll), och vid flera tillfällen har det varit höjdpunkter i mitt arbetsliv. SIOP har givit mig och mina kollegor bra uppslag till testutveckling. Men ibland har det varit mindre bra, förmodligen för att de områden som jag själv fokuserat på; psykometri, urval, personlighet och intelligens inte alltid varit huvudnummer på konferensen.

När jag nu läser årets program (ladda ned här program2018) tycker jag det är en hel del intressant på årets konferens. Naturligtvis kommer jag skriva på Psychometrics om konferensen under veckan för er läsare (bevaka gärna @psychometricSWE på Twitter). Har själv inget annat bokat än ett Editor möte med SIOP:s Professional Book Series, där vi ska spåna om intressanta författare och ämnen för senare utgivning, förhoppningsvis. 

Detta är några av seminarierna jag ska bevaka under torsdagen. 

39. Special Event: 10:30AM–11:50AM Sheraton 1.

Dunnette Prize Winner Address: Thomas J. Bouchard, Jr. Finding Out How Things Work: Using strong inference strategies recommended by Dunnette (1966), Dr. Bouchard presents a new 4-stratum model of the structure of mental abilities, followed by briefer discussions of work in the domains of personality, occupational interests, and social attitudes. This work is then tied together with a meta-theory (Experience Producing Drive Theory) based on genetics, evolution, and learning. See http://www.siop.org/Conferences/ 18con/Dunnette.aspx for more information.

Thomas J. Bouchard, Jr., University of Minnesota (Emeritus)

Jeffrey J. McHenry, Rainier Leadership Solutions, Host

Submitted by Jeffrey J. McHenry, jeff.mchenry@rainierleadership.com

52. Poster: 11:30AM–12:20PM Riverwalk

Is There a g  in Gunslinger?: Cognitive/Personality Predictors of Firearms Proficiency. This study addressed a gap in the research literature looking at the validity of cognitive ability and personality in predicting firearms/shooting range performance, an entirely objective task-based criterion. Using 4 datasets, g and logical reasoning had operational validities of .162–.254. Conscientiousness had a negative operational validity (-.079) and EmotionalStability lacked validity.

Jeffrey M. Cucina, U.S. Customs and Border Protection

Kim Wilson, U.S. Customs and Border Protection

Theodore L. Hayes, U.S. Department of Justice

Philip T. Walmsley, U.S. Customs and Border Protection

Submitted by Jeffrey M. Cucina, jcucina@gmail.com

 

177. Panel Discussion: 1:30PM–2:50PM Streeterville

Applications of Artificial Intelligence by Practitioners

I-Os are now in the midst of an artifi cial intelligence (AI) revolution with the rapid proliferation of AI products and services being offered to organizations. Panelists will discuss how AI is being applied in the areas of hiring, training, customer service, performance management, diversity, employee surveys, and employee wellness. The benefits and precautions of AI will be debated.

Romella J. El Kharzazi, Equal Employment Opportunity Commission, Panelist

Benjamin J. Taylor, Ziff, Panelist

Alex Zhavoronkov, Insilico Medicine, Panelist

Sara P. Weiner, Glint, Panelist

Mark Vickers, HR.com, Panelist

Brock Dubbels, McMaster University, Panelist

Submitted by Romella J. El Kharzazi, me@romella.xyz

 

186. Panel Discussion: 3:30PM–4:20PM Erie

“The Why” of Validation: Practitioner’s Guide to Wooing

Those Who Couldn’t Care Less Proposing traditional validation studies with supervisory performance ratings pose challenges. Although they meet legal requirements, they oftenfall short in showcasing the impact of the selection system on “the realwork.” This panel will discuss strategies for communicating “the why” behind programmatic validation research, balancing legal requirements with business outcomes.

Brett M. Wells, Talent Plus, Inc., Co-Chair

Kristina R. Barr, CEB, now Gartner, Co-Chair

Christopher J. L. Cunningham, University of Tennessee at Chattanooga/

Logi-Serve, Panelist

Dara Drescher, CEB, now Gartner, Panelist

David B. Schmidt, DDI, Panelist

Tracey Tafero, Amazon, Panelist

Submitted by Brett M. Wells, brwells@talentplus.com

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.