Aspekter – en nyhet inom personlighetsforskningen som beskrivs i en nyutkommen bok

Sjöberg, Sofia., Sjöberg, Anders., & Henrysson Eidvall, Sara (2021). Personlighet i arbete. Natur och Kultur.

Idag släpps vår nya bok Personlighet i arbete. I boken ger vi en inblick i vad forskningen menar med personlighet, hur personlighet skiljer sig mellan människor, och hur den fungerar i arbetssituationer. Boken är ett ett resultat av många års erfarenhet av testutveckling och praktiskt arbete med personbedömningar. Samtidigt som vi nu lanserar vår nya bok har vi vidareutvecklat vårt personlighetstest i Assessment Engine. Den fullständiga teorin och det vetenskapliga stödet bakom Personality150 skriver vi om boken och nu lanserar vi ytterligare en nyhet för Personality150, vårt test i Assessment Engine. Vi är stolta att kunna erbjuda ett personlighetstest som mäter hela Fem Faktor Modellen, från item till facetter, till aspekter och till faktorer. Detta gör Personality150 helt unik i världen.

Aspekter

Den senaste forskningen inom personlighet föreslår ytterligare en meningsfull tolkningsnivå i personlighetens hierarkiska struktur. Denna nivå återfinns mellan faktorer och facetter och består av 10 så kallade Aspekter.

Aspekternas främsta bidrag är att ge information om den viktigaste nyansen inom varje faktor då den delar varje faktor i två. På så sätt kan man säga att aspekterna belyser varje faktor från två perspektiv och kan bland annat ge svar på vad som driver uttrycket för den generella faktorn. Ett exempel är faktorn Extraversion som delas i aspekterna Entusiasm respektive Självsäkerhet. Båda aspekterna tar sig uttryck i samspelet med andra, men Självsäkerhet drivs av social dominans medan Entusiasm drivs av positiv affekt.

Samtidigt som aspekterna belyser den viktigaste nyansen inom varje faktor så bidrar de även med den mest meningsfulla grupperingen av facetter, genom att de facetter som är mest lika varandra samlas under en och samma aspekt. I aspekten Entusiasm (i Extraversion) ingår till exempel facetterna Tillgivenhet, Sällskaplighet och Gladlynthet medan aspekten Självsäkerhet utgörs av facetterna Dominans, Energi och Spänningssökande. (Notera att antalet facetter som ingår i en aspekt varierar beroende på faktor; fördelningen kan vara 1-5, 2-4, eller 3-3.)
Aspekter finns nu i Assessment Engine!

Assessment Engine levererar nu resultat på samtliga 10 aspekter för alla processer där Personality150 ingår. Vi är övertygade om att det finns många områden där aspekter kan vara till stor nytta, särskilt i tillämpningar där faktorer är alltför trubbiga samtidigt som facetter upplevs som onödigt specifika.

Resultat Assessment Engine

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Mycket spännande – och vilken bra bok!
    Väldigt intuitivt också på något sätt. Att personer med samma råvärde på en dimension kan nå det på olika sätt – har haft denna tanken länge men inte riktigt ”satt fingret på det”. Skall fördjupa mig i DeYoungs teorier 🙂
    /Daniel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.