Evnetester vs. intelligenstester

Anders SjöbergOkategoriseradeSkriv en kommentar

Bild BIIgår hölls rekryteringsdagen i Norge som anordnades av Handelshøyskolen BI i Oslo och Det Norske Veritas (DNV). Under temat rekrytering fanns det en hel del att lyssna på. Bland mycket annat pratade Jens Skyman om LinkedIN i rekryteringen, Ole Iversen hade analyserat hur anställningsannonser stämmer med verkligheten, och Lena Nilsson berättade hur Telenor arbetar med sin urvalsprocess. Själv bidrog jag att försöka reda upp i definitionerna om Evne och Intelligens. 80% av publiken sade sig använda Evne test och endast 2 stycken av ca 200 sade sig använda intelligenstest. Jag berättade historian bakom intelligensbegreppet och gav förslaget att summera ihop flera Evne test till en intelligenspoäng som kan kallas generell Evne (gE). Hela presentationen går att ladda ned här.

BI 2013 Anders Sjöberg

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.