Evnetester vs. intelligenstester

Bild BIIgår hölls rekryteringsdagen i Norge som anordnades av Handelshøyskolen BI i Oslo och Det Norske Veritas (DNV). Under temat rekrytering fanns det en hel del att lyssna på. Bland mycket annat pratade Jens Skyman om LinkedIN i rekryteringen, Ole Iversen hade analyserat hur anställningsannonser stämmer med verkligheten, och Lena Nilsson berättade hur Telenor arbetar med sin urvalsprocess. Själv bidrog jag att försöka reda upp i definitionerna om Evne och Intelligens. 80% av publiken sade sig använda Evne test och endast 2 stycken av ca 200 sade sig använda intelligenstest. Jag berättade historian bakom intelligensbegreppet och gav förslaget att summera ihop flera Evne test till en intelligenspoäng som kan kallas generell Evne (gE). Hela presentationen går att ladda ned här.

BI 2013 Anders Sjöberg

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.