Doktor Sofia Sjöberg

20140421_DB83602_FotoDavidBrohedePå fredagen i sal U31, även kallad David Magussonssalen, vid Stockholms universitet försvarade Sofia Sjöberg sin avhandling ”Utilizing research in the practice of personnel selection”. Professor Marise Born (världsbäst i organisationspsykologi, typ) var opponent som på ett elegant sätt sammanfattade Sofias avhandling innan diskussionen om avhandlingen sjösattes. Det blev två ytterst intressanta timmar där kniviga metodologiska frågor avhandlades tillsammans med en fördjupad diskussion om praktiska konsekvenser av Sofias forskning.

Utan minsta tvekan besvarade Sofia kritiken från Marise och stundtals kändes som det var två framstående forskare som satt och diskuterade nästa steg i urvalsforskningen. Betygsnämnden som bestod av de världskända professorerna Laura Ferrer-Wreder (ordförande), Max Scheja och Bo Melin hade en timmes överläggning innan nämnden enades om att det var en klar seger för Sofia, förkrossande 3-0 till Sofia. CHAMPAGNE.

De stolta handledarna, professorerna Katarina Näswall och Magnus Sverke, överräckte därefter Sofias avhandling som inbunden bok. Efter doktorstiteln förkunnats spikade Sofia upp sitt diplom som nu i all framtid kommer hänga som prydnad i den akademiska världen. Det var många som sedan gratulerade Sofia för en välförtjänt doktorsgrad. FEST

Som jag sagt tidigare, efter ca 50 års totalt stiltje i den svenska akademiska produktionen av avhandlingar inom i den äldsta tillämpade disciplinen i psykologi (urvalspsykologi), är det naturligtvis kvinnor som står utvecklingen. En annan fråga är om praktiken nu också kan tänka sig att ta till sig vad forskningen säger? eller kommer det ta ytterligare 40 år innan lekstugan personbedömning stänger för gott.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.