Hunter Mabon och arbetspsykologisk testning

Hunters bokBoken Arbetspsykologisk testning är ett standardverk för alla som är intresserade av testning i arbetssammanhang. Professor emeritus* Hunter Mabon, har nu reviderat boken för alla testintresserade för tredje gången och fredags kom boken från tryckeriet. Enligt tradition firades detta med champagne hos Assessio (Mabon familjens företag).  Jag hade ynnesten att som utomstående få delta i detta firande som började med en 1 timmes föreläsning från arbetspsykologisk testnings okrönte konung, innan vi fick ta del av ”bubblet”.

Vi som var där fick veta att denna revidering innebär 250 nya referenser! och att boken kan användas för styrketräning då verket består av 570 sidor. Jag fick en förtitt på några av de nya avsnitten innan boken trycktes, bland annat avsnittet om den svenska testmarknaden (som lär bli intressant för många testsäljare) och de psykometriska avsnitten (kanske mindre intressant för allmänheten). Jag är mycket imponerad av hela boken, den tilltalar alla som vill veta mer om testning, men kanske mest imponerad är jag av avsnittet om item respons teori, en psykometrisk metod som inte beskrivits på svenska på detta utomordentliga pedagogiska sätt förut. Hunter tackar Thor Eriksen, Assessios psykometriker för bidrag till detta avsnitt.

Men boken består av så mycket mer, arbetspsykologisk testning ska här förstås som bedömning (eng assessment). Förutom att Hunter lagt till referenser av framstående forskares studier, finns det hänvisningar till nya doktorsavhandlingar och masterstudent uppsatser, det tyder på en oerhörd bredd i denna bok. Ett helt nytt avsnitt om testning och sociala medier finns i boken, där leg. psykolog Mattias Elg tackas särskilt för avgörande input i frågan. Kajsa Asplund har lagt tid på att hitta småfel i texten, och naturligtvis är det trotjänaren Christina Aulin som arbetat med layout och val av omslag till boken. Sonen Allan Mabon nämns som den som stått för motivationen och hejaropen att pappa ska bli klar med boken, och boken dediceras till Sylvia, Hunters fru, sedan 50 år tillbaka.

Som lektor vid SU kommer jag naturligtvis använda denna bok som kurslitteratur. Enligt Hunter själv kommer den inte heller kosta ”skjortan” att köpa, vilket är hedervärt för spridningens skull bland blivande testanvändare och testutvecklare. Även om ni inte är sugna att fördjupa er i besvärlig statistik eller svåra ekonomiska analyser av testresultat, är det väl värt att köpa denna bok för att skumma igenom Hunters insikter om den inte helt självklara testmarknaden. Naturligtvis kan Hunters objektivitet ifrågasättas när testmarkanden beskrivs, och i boken berättas kanske ibland lite väl mycket om Assessios stora utvecklingsavdelningen i både dåtid och nutid. Här är jag väl delvis part i målet då jag under Assessio tiden var med och utvecklade många av de test som idag finns på den nordiska marknaden (och jag vet ju hur bra testen är). Men icke desto mindre är detta en läsvärd bok, för det är ingen som kan slå Hunters underhållande sätt att skriva och den enorma kunskap och kompetens han besitter.

Vid föreläsningen i fredags fokuserade Hunter Mabon på de nya avsnitten om bla interaktionen mellan intervjuare och kandidat, testbranschens bedömningsorgan (STP och DNV) och utvecklingen av både psykometriska analyser och kompetensmodeller. Efter föreläsningen fick jag några ord med Hunter, och vi kunde enas om två saker som varken han eller jag INTE förstår (och jag tror vi delvis har läst olika litteratur). Det första är hur ipsativa skalor kan transformeras till normativa skalor, och det andra är hur kompetensmodeller i anslutning till psykologiska test bidrar till ökad förståelse och bättre urvalsbeslut. Men sin vana trogen sade Hunter:

”Anders, jag reder ut detta vid nästa revidering”

___________________________________________________________________________

Boken kan beställas från www.assessio.se eller ännu bättre ring Henka på telefonnummer 08-7750900 (Artikelnummer 778-000).

NOT. * Emeritus eller emerita (uttalas eméritus resp. emérita) är en titel som används i kombination med yrkestiteln av präster och professorer när de gått i pension. Det betecknar att de alltjämt har vissa skyldigheter och rättigheter knutna till den tidigare yrkesverksamheten. Titeln härrör från latinets emeritus, vilket betyder ”den som har tjänat ut”, ”veteran”. Det var ursprungligen beteckning för pensionerad soldat i romerska hären.[1] Femininformen är emerita och pluralformen emeriti, om endast kvinnor emeritæ. Den fullständiga titeln blir således professor emeritus respektive professor emerita. I pluralis talar man om till exempel emeritipräster eller professorer emeriti.

Referens

Mabon, H (2014). Arbetspsykologisk testning. Stockholm. Assessio. ISBN 978-91-7418-366-5. Artikelnummer 778-000.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.