Diskriminering i urvalsprocessen när du använder magkänsla

Björn EGästblogg av Björn Elowson

Oavsett hur våra fördomar ser ut så har vi preferenser om vad vi tycker om och vad vi inte riktigt gillar. De flesta skulle nog hålla med om att  människor är lika mycket värda och förtjänar samma chans. Etnisk ursprung, kön, ålder, sexuell läggning eller utseende har  ingenting med kompetens att göra. Även personer som  jobbar  med rekrytering skulle nog hålla med om att exempelvis  hudfärg är helt irrelevant i en urvalsprocess. Men efter att ha jämfört olika urvalsprocesser kan man dra följande slutsatser.

  • Om du  både  eftersträvar ett rättvist och effektivt urval så är metoden avgörande
  • Använder du  ostrukturerade metoder  som  exempelvis djupintervju och CV granskning är risken överhängande att du som rekryterare  kommer att fatta fel beslut

Sammanfattning av studien

Summary (English)

Hela studien finns att ladda ned här (klicka på länken nedan)

Björn Elowson – Att välja rätt och rättvist

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.