Uppgradera dig till europeiskt certifikat för arbetspsykologisk testning

EFPA2

Stiftelsen för Tillämpad Psykologi har sedan 2001 certifierat testanvändare i Sverige (idag finns det ca 180 certifierade personer) för användning av psykologiska test vid personbedömning i arbetslivet. Nu har STP:s testanvändarcertifikat för arbetspsykologisk testning godkänts för hela den europeiska marknaden, vilket vi som jobbat med detta är stolta över.

Genom en tuff granskning av EFPA sakkunniga (som pågått i flera år) har STP blivit ackrediterade av EFPA att utföra dessa certifieringar. Sverige är andra landet i Europa som får denna ackreditering. Nu kan du som tidigare certiferats av STP uppgradera ditt certifikat till: Europeiskt Certifikat för arbetspsykologisk testning –  klicka här. Och du som vill certifiera dig för första gången kan du gärna höra av dig till info@psychometrics.se så berättar jag mer om vilka möjligheter som finns.

Detta kommer hända

Ett nytt register upprättas på STP:s hemsida över de som har det Europeiska Testanvändarcertifikatet. Gammalt register över STP certifikat avslutas 2016-07-01

Examinationen görs i stort sett som tidigare. (Se nedan)

Efter 6 år kommer en omcertifiering att göras. Vad detta kommer att innebära är ännu inte klart. Troligen kommer krav på arbete inom området och kompetensutveckling inom området att vara grund.

De ca 180 tidigare innehavare av STP:s certifikat erbjuds en automatisk överföring till det europeiska certifikatet utan ytterligare examination.  Kostnaden för erhållande av nytt certifikat är 700:- exkl moms. Då överförs du till det nya registret och får det Europeiska Certifikatet.

Examinationen för European Test User Certificate

(Här finns EFPAs Dokument 
”The Swedish Process for the European Test User Certificate in Work and Organizational Assessment”

Grundkrav för att få certifikat är minst 3 års akademisk utbildning.
Ett skriftligt prov kompletteras av eget redovisat arbete, samt genom deltagande i en sammanhållen dag med examinationsuppgifter. Examinationsdagen ska ge möjlighet för examinatorerna att bedöma integration av kunskaper och färdigheter samt etik och kompetens i personbedömning.

1. Skriftligt kunskapsprov och Personbedömningsfall

Skickas till dem som anmält sig för examination och består av 10 frågor.  Svar  samt en redovisning av ett eget personbedömningsfall ska skickas in till examinator före examinationsdagen.

2. Examinationsdagen

Samlad examination under en dag med max 8 deltagare och 2 examinatorer.
•    Kontrollskrivning med likartade skrivningsfrågor som i kunskapsprovet.
•    Kvalitetsvärdering av test med hjälp av EFPA testgranskningsstandard
•    Redovisning av eget personbedömningsfall.
•    Frågor och diskussion kring komplexa frågeställningar inom personbedömning.

3. Återkoppling av resultat i examinationen görs genom mail eller telefonsamtal från examinator dagarna efter examinationen.

Avgift för Examination, certifikat och registrering som testanvändare är 8 500:- . Denna skall vara avlagd innan Certifikat utfärdas. Skrivningsfrågor finns tillgängliga så att intresserade kan bedöma om de har nödvändig kompetens

 

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Anders!
    Denna europeiska certifiering var verkligen roligt att bli informerad om. Ett högst nödvändigt trappsteg att döma av hur det ser ut på fältet.
    All framgång önskas dig och medarbetare.
    Gunnela

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.