SIOP Dag 3

Seminariet ”Using metaBUS for Literature Searches and Generating Instant Meta-Analys” var dagens höjdpunkt, kanske SIOP 2016 bästa föreläsning. Metabus som jag berättat om tidigare ligger i framkant. MetaBus kombinerar forskningsdata i form av variabler (tex arbetstrivsel, personlighet, begåvning, arbetsprestation, teamprestation etc etc etc). Sammanlagt finns det resultat från närmare 1 miljon resultat baserat på 4900 olika psykologiska begrepp. Är du intresserad av sambandet mellan två eller fler variabler kan du söka i denna databas, som är helt gratis. Men detta är bara början berättade forskarna bakom detta enorma projket. Nu går de in i fas två och släpper en ny version (i juni) som uppdaterar både antal sökfunktioner men också gränssnittet, det kommer bli lättare för praktiker att använda denna databas för att söka svar bland all forskning som idag är väldigt svåråtkomligt, även för oss akademiker. Idag kan det ta fyra år att genomföra en metanalys.

Bakom ytan finns det ett enormt arbete, inte minst av programmerarna som fått ihop hela systemet men också alla doktorander och studenter på olika universitet som helt enkelt har suttit och matat in alla siffror efter de har sökt i alla ”journals”. Bara tanken på att hitta en taxonomi gör en helt överväldigad.

Vad som också kommit till min kännedom den senaste tiden att mycket av framtiden inom detta område drivs på icke kommersiell basis. Bakom MetaBUS och flera andra nya metoder för att analysera BIG DATA finns ”open source”, dvs helt gratis programmering som kan laddas ned och börja användas. Statistikprogram som SPSS och SAS kommer vara stendöda om 10 år, vissa program kan dock länkas till open source idag, men det är bara en tidsfråga när alla funktioner som idag finns i de kommersiella program kommer vara gratis (professor Oswald berättade att de betalar 2,5 miljoner på hans universitet per år för att använda SPSS).

Framtiden ligger i att kunna söka rätt information gratis, naturligtvis förstå vad de psykologiska begreppen betyder, och att sedan föra ut den kunskapen i praktiken. Som sades på seminaiet, MetaBUS och open source kommer ändra spelplanen bland både forskare och praktiker de närmaste åren.

Det var roligt att se en sådan ”dedicated” forskar grupp (blev lite magisk stämning i rummet klockan 8 en lördag morgon). Frank Bosco, Krista Uggerslev
Piers Steel var på sina egna sätt helt strålande. De hade 80 minuter på sig och de lyckades med detta.

1. Describe the metaBUS database structure and protocols;
2. Explain the hierarchical taxonomy of constructs;
3. Demonstrate literature search capabilities using metaBUS;
4. Demonstrate how to conduct an instant meta-analysis using metaBUS; and
5. Discuss limitations of the metaBUS approach.

De frågade till och men publiken om vad de ville veta och redovisade en meta analys på 20 sekunder.

Stående ovationer.

Resten av dagen sprang jag på en mängd olika poster sessions om O*net som jag tidigare skirvit om här på psychometrics. Även detta en helt fantastisk databas att använda för rekryterare avseende arbetsanalys. Nedan ser du några av ämnena som berördes.

An O*NET-Based Framework of Personality-Related Job Characteristics.

Using O*NET to Create an Occupational Family-Friendliness Index.

An O*NET Based Framework of Personality Related Job Characteristics.

När jag kommer hem ska jag fixa så att du kan ladda nedapporterna

Efter detta tog jag en eftermiddag off och åkte till Santa Monica Beach (obs säg inget), istället skickade jag ut mina mer samvetsgranna kollegor som bevakade eftermiddagens attraktioner på SIOP, plus den avslutande mottagningen (med lite bubbel).

Nu sitter jag och sammanfattar mina intryck på planet hem, klockan visar på 23.00 för mig men hemma i Svedala är klockan 08.00.

SIOP i år, utifrån mitt perspektiv bjöd på både höjdpunkter men även mindre bra saker. Var på några seminarier där äldre forskare inte hade förberett sig. Bland annat på ett där mycket meriterade forskare mer yrade om några löst sammanhängande idéer om hur man kan ta saker vidare, än att ta ämnet framåt. Samtidigt som det infinner sig en förnöjsamhet hos dessa forskare om hur bra de är (lite klubben för inbördes beundran) gör det än mer tråkigt. Det var, som jag tidigare kommenterat, från tidgare år, en hel del seminarier där företag ”köpt in sig”. Detta resulterar ofta i paneldebatter där vissa konsulters erfarenhet debatteras. Detta kan vara intressant, men på denna typ av en konferans resulterar det i ett stort JASSÅ. Det är helt enkelt fel forum. Jag vill lära mig något nytt.

Fick också en ”magkänsla” att det är ett generationsskifte på gång, och att delvis saknas några färgstarka personer som kan tänkas ta över stafettpinnen från tex Frank Landy, Deniz Ones, Frank Schmidt, Kevin Murphy, Nancy Tippins, Dave Bartram, alla dessa personer som gjort SIOP till en ganska unik konferens. Å andra sidan, detta är mitt trettonde SIOP ….har jag delvis följt något av samma spår, dvs bedömningstjänster inriktat på urval. De senaste åren har det blivit mycket team forskning på SIOP, ett ämne jag bara snuddat på genom min kollegor Maria Åkerlund och Annika Lantz, detta ämne verkar också var hetare idag än för 13 år sedan. Min av summering av SIOP 2016, överlag helt OK, för min egen del väldigt bra eftersom det ofta räcker att det är två givande seminarier på tre dagar som ger mig ny kunskap, och det fick jag verkligen (nya statistiska metoder och metaBUS. När jag kommer hem kommer jag jobba vidare med dessa saker.

Statistik programmering i R
metaBUS
O*net

På torsdag börjar min kurs i urval på psykologprogrammet, då delar jag med mig av denna kunskap.

over and out från SIOP 2016

(ber om ursäkt för lite skakig text skriver på min Ipad mini)

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

 1. Hej Anders!

  Tack för din rapportering från SIOP. Väldigt uppskattat! Ser fram emot rapporterna du kommer lägga ut sen.
  MetaBUS låter ju galet spännande! Vilken utveckling.

  Följer dina fortsatta inlägg på din blogg med intresse.

  Ha det fint.

  /Gabriella

  1. Hej Gabriella,

   Tack, hoppas allt bra med dig. Så roligt att du och många andra följer min blogg. Sanningen att jag blir lika förvånad varje gång jag kollar statistiken efter ett inlägg, sanningen är att jag trodde det skulle bli högst bli tre fyra stycken som följde psychometrics. Kommer fortsätta att publicera spännande saker. Så håll dig online.

   ha det gott

   Anders

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.