Sänkta begåvningskrav på poliser. Men vad betyder det i praktiken?

I våras kunde inte alla platser fyllas på polisutbildningen. Men nu ska antalet poliser öka kraftigt. För att fler ska kunna komma in på polisutbildningen har begåvningskraven sänkts. Även DN rapporterar detta. Lyssna på intervjuer av representanter från Totalförvarets rekryteringsmyndighet och Polisen.

Polisförbundet uttrycker sin oro för att kraven att bli Polis sänks, men är det så att begåvningstest har någon betydelse? Nej, i själva verket används inte poängen på begåvningstest vid polisurvalet, sist jag såg data på detta 2014 så låg korrelationen mellan begåvningstestningen och antagningsbeslutet på .13. Däremot var den samlade subjektiva bedömningen av polis och psykolog helt avgörande, korrelationen av den samlade bedömningen var .82!! Och korrelationen mellan den subjektiva bedömningen och intelligens låg på .12. Med andra ord det spelar ingen roll hur kandidaterna presterar på begåvningstestet, det är psykologen och polisen som intervjuar och tycker sig finna de lämpliga personerna som blir helt avgörande.

För 13 år sedan (2003) när jag jämförde läkarurvalet till Karolinska med urval till Poliser var skillnaden stor. Titta i grafen nedan där jag räknat om poängen på exakt samma testitem till en IQ skala. Eftersom 100 utgör medel i populationen så representerade varken läkare eller poliser någon normalpopulation, med andra ord inte till fördel för polisen. När det gäller läkarurvalet skedde 2003 en mekanisk bedömning av begåvningstestet, kandidaten rangordnades och de som hade högst resultat fick komma på intervju som sedan blev avgörande (dessförinnan användes högskoleprov och betyg).

Polis Läkare

Låt nu säga att vi följer polisens logik när de säger att normalbegåvade ligger mellan 4-6 staninepoäng. Detta bygger på att det är ett mätfel i ett begåvningstest på ca 1 staninepoäng, och den medelbegåvade kandidaten får 5 staninerpoäng. Om man nu sänker kravet från 4 till 3 staninepoäng betyder det att kandidater som ligger ca 1 standardavvikelse under normalbegåvning kan komma in på utbildningen. Det är då bara de (ca 16%) som ligger lägst i Sverige på begåvningstest som inte kan komma in på polisutbildningen (lägger vi till lite mätfel så blir det i stort sätt alla i hela Sverige).

Med denna data kan bara en logisk slutsats dras, strunta i begåvningstestet, det är oetiskt att administrera ett test som inte har någon som helst betydelse för antagningen. Till detta ska läggas till att kandidaterna kan ej överklaga urvalsbeslutet, så all makt till psykologerna och poliserna som utövar holistisk tolkning, som vi vet inte funkar speciellt bra.

Med tanke på den samlade kunskapen om urval som finns idag vid Försvarsmaktens HR Centrum (tack o lov intelligenstestas militären fortfarande) och vid svenska lärosäten (tre avhandlingar har lägst fram senaste åren) kan detta starkt ifrågasättas, särskilt med tanke på att polisutbildningen ska vila på vetenskaplig grund.

Vill du läsa mina tidigare inlägg klicka här

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Poliser jag pratat med säger att det inte är frågan om befolkningsnorm, utan bara om gruppnorm. Alltså: Hälften av alla sökande sorteras systematiskt bort i detta led, oavsett gruppens förmågor. Är inte det konstigt?

  1. Ja, de har rätt detta är ingen befolkningsnorm, jag tror att det använder de normer jag räknade fram när vi konstruerade testet som baseras på ca 1000 ansökningar, och det är mycket som är konstigt i polisurvalet.

 2. Hej! Ville bara fråga vad grafen ovan med en IQ- skala på y-axeln från sökande till polis- respektive läkarutbildningarna egentligen visar ? Vad har man på x-axeln? MVH Maria

 3. Hej Anders,
  Jag gjorde ett IQ test hos legitimerad psykolog. Det var ett waiss-lll test.Mitt resultat blev 130. Jag tillhör den 98 percentilen i befolkningen. Min svagaste sida var att jag var långsam. Tror det berodde på att jag missförstod en utav testerna. Annars är jag stolt över min intelligenskvot. Men vad säger det egentligen om mig som person? Att jag tycker det är roligt och att jag är bra på att göra prov?

  Mvh Karin

  1. Hej Karin, naturligtvis säger det inte något mer än att du är bra på att lösa problem av denna karaktär, för att veta mer om dig som person behövs det väldigt mycket mer information. Med vänlig hälsning, Anders

 4. Hej Anders,
  Man måste klara varje delprov för att kunna gå vidare i processen och det första man gör är datatestet.

  Men, till min fråga, hur rustar man- eller förbättra sig bäst till det här testet? Hört från olika håll att testet är inte så ”enkelt” som många påstår dvs ganska så hårdkokta frågor. Kan du rekommendera en bok eller kanske en hemsida. Tack på förhand!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.