Ny bok om grundläggande psykometri

Psykometri betraktas av många som svårtillgängligt och besvärligt att lära sig. Det finns en mängd bra böcker på engelska men det har hitintills saknats en hel bok på svenska om grundläggande psykometri. Det är Bertil Mårdberg och Leif Carlstedt som skrivit boken som precis heter detta, grundläggande psykometri.

Boken, som är på ca 250 sidor tar upp allt som en testutvecklare, och de som säljer test bör känna till. För den som är intresserad testanvändare kan detta betyda att vederbörande kan bli en bra upphandlare av olika bedömningstjänster i arbetslivet. Boken tar upp allt väsentligt som berör mätteorin inom psykologin, den sk klassiska testteorin. Bokens kapitel handlar naturligtvis om reliabilitet och validitet, men tar även upp mer konkret HUR man arbetar som psykometriker när test ska utvecklas, från början till slut. Exempel på dessa kapitel är Itemanalys (kapitel 3), moment i testkonstruktion (kapitel 8) och från idé till färdigt test (kapitel 11). Även om boken kan användas för att lära sig mer allmänt om psykometri är utgångspunkten att test kan användas för urval. 

Därför berörs både intelligens- och personlighet som begrepp när test ska utvecklas. Boken beskriver även logistisk analys, även kallad Item Response Theory (IRT). Hade jag haft denna bok när jag själv försökte lära mig detta i början av 90-talet hade det varit lite enklare. Jag kommer definitivt använda denna bok inom utbildning, både på universitetet och i de utbildningar jag har i Psychometrics Swedens regi. Passar utmärkt för dig som vill certifiera dig som testanvändare, och ni testleverantörer som har utbildningar, särkilt ni som utbildar, köp och läs på, ni kommer bli 100% bättre utbildare och kunna svara på alla knepiga frågor från era kursdeltagare (givet att testet ni utbildar på är bra). 

Extra roligt att denna bok nu finns i handeln är att det är Bertil och Leif som ger ut boken, de båda herrarna (tillsammans med Jan Eric Gustafsson och Sten Henrysson) är förmodligen de bästa psykometrikerna i Sverige. Bertil hjälpte mig i mitt första utvecklingsprojekt, intelligenstestet BasIQ. Jag hade precis doktorerat 1997 och fick jobb som psykometriker på dåvarande Psykologiförlaget, utan att jag kunde något om psykometri (man kan ju fråga sig hur urvalsprocessen gick till, men det är en annan historia). 

Dåvarande chefen (och fortfarande chefernas chef) Katarina Forssén tyckte att jag skulle utveckla ett nytt intelligenstest baserat på test som utvecklats på 50-60 talet (som egentligen var kopior på test hämtat från USA). Jag fick en ICA påse med gamla papper och penna test och började gräva i påsen, men jag tänkte, varför inte ta rygg på någon som kan det här? Jag ringde Bertil. Bertil blev min mentor, han lärde mig om Item analys, algebra, strukturekvationer, regressioner och kanonisk korrelation. Inget var omöjligt att göra enligt Bertil. Utan Bertil hade inte BasIQ blivit intelligenstestet nr 1 i Sverige (för urval). Tillsammans med Sara Henrysson (ja precis dotter till Sten Henrysson) slutförde vi det projektet 2001. Även om varken Bertil, Sara eller Katarina får ”cred” för detta på Assessios hemsida, så var det så.

Leif träffade jag nyligen för första gången (även om jag läst mycket vad han skrivit genom åren). Det var ca 4 år sedan då jag fick ett uppdrag av Försvarsmakten. Min uppgift var att se över intelligenstestningen inom försvaret, men det gled sedan över på hela urvalsprocessens validitet. Psykologerna där tyckte att mina uttalande borde verifieras av Leif, som enligt dem var PSYKOMETRIKERN. Leif med sitt ödmjuka sätt och enorma kunskap och erfarenhet sa att den där Anders han har rätt i det mesta han säger. Jag tog det som en enorm komplimang. Under samma tid fick jag uppdraget av Mercuri Urval att hjälpa dem med en ISO 10067 certifiering, och bland annat fick jag i handen en psykometrisk manual, av Leif Carlstedt. Naturligtvis exemplarisk skriven, enligt traditionell psykometrisk modell, som tagen från den nu utgivna boken.

Finns det något som saknas i boken? Nej inte direkt, men flera avsnitt som behandlar validitet kan göra läsaren lite förvirrad då författarna blandar olika definitioner och olika tillvägagångssätt. Å andra sidan är det kanske den svåraste frågan att besvara, för man hamnar lätt i filosofiska resonemang där något rätt och fel är svårt att tyda. Men återigen boken fyller ett tomrum och kommer bli en klassiker i Sverige, inom ett ytterst specifikt område, den kommer inte slå försäljningsrekord som böckerna om diverse färger, men det kanske inte därför Bertil och Leif skrivit boken.

Boken går att beställa här endast 259 SEK

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.