Assessment Engine – För dig som vill göra professionella personbedömningar vid urval

Jag har arbetat med metodutveckling i över 20 år. Jag har varit med och utvecklat eller anpassat kliniska test, test för skola och förskola, och test avsedda för arbetslivet både i Sverige och i andra länder. Jag har varit med och utarbetat nationella och internationella standards och riktlinjer för kvalitet i test och hur test ska användas, jag har undervisat på företag, myndigheter och akademiska lärosäten i hur man bör arbeta med urval, och jag har jobbat med många leverantörer av både test, andra metoder och tjänster kopplade till personbedömningar i arbetslivet. På det stora hela har det varit utvecklande, spännande och utmanande. Samarbetet med kunniga kollegor — som är sanna specialister inom sina områden, möten med vetgiriga studenter som vill lära sig mer, och inte minst diskussioner med kunder som vill förbättra sig och sin verksamhet, eller som desperat letar efter bra produkter och processer att tillämpa.

Användare som letar efter bra verktyg (traditionella produkter och processbaserade produkter inkluderade) har dock ett svårt arbete. Det råder nämligen brist på verktyg som är både bra, erbjuder tillförlitliga processer för att hantera testresultat på, och som samtidigt är tillgängliga för dem som behöver dem. Jag har därför, tillsammans med mitt nya dream team (klicka här för presentation av mitt team), den senaste tiden utvecklat och nu lanserat en ny digital plattform för personbedömningar i arbetslivet – Assessment Engine.

Kvalitet i hela leveransen

Assessment Engine införlivar de hörnstenar som jag anser vara viktiga för den här typen av verktyg och som jag tycker saknas på marknaden idag. Högst upp på listan ligger förstås kvalitet. Detta sträcker sig från användarvänlighet och teknisk stabilitet i plattformen via validitet och reliabilitet i de produkter (ofta test, men inte enbart) som levereras, till processen för hur poäng sammanfogas (det sker oundvikligen vid alla personbedömningar) och hur resultat slutligen presenteras för användare och återkopplas till respondenter. Den här röda tråden kan sammanfattas i missionen att hjälpa användare att göra rätt, eller åtminstone att göra så rätt som möjligt.

En testplattform ska bygga på forskning

Ibland får jag kritik för mina uttalanden om testanvändning, mitt svar på det är att det inte är jag som bestämmer vad jag ska säga. Jag återger bara det som forskningen säger. Vad säger då forskningen? Jo, vi vet från forskningen att både mätningen och processen där vi sammanfogar olika informationsbitar, däribland testpoäng, mår bäst av att hållas så fria som möjligt från mänsklig inblandning såsom (omedvetna) tankevurpor, intuition och magkänsla. Det är alltså ett mål i sig att standardisera produkter och processer så långt som möjligt. Assessment Engine tar fasta på evidens och standardisering, allt för att leverera så bra bedömningar och beslutsunderlag som möjligt.

Tillgänglighet

En annan hörnsten är tillgänglighet. Verktyg och processer ska vara tillgängliga för dem som behöver dem. Idag är verktyg för personbedömningar tillgängliga för dem som har möjlighet att lägga åtskilligt med tid och pengar på att utbilda sig i ett verktyg, betala dyra licenser och höga priser för produkter. Men ska det vara tillgängligt för dem som är i behov, professionella personbedömare förstås men även beslutsfattare i arbetslivet, så ställer det krav på utformning och leverans. Assessment Engines uppgift är att leverera produkter med tillhörande standardiserade processer. Görs detta på rätt sätt så anser jag och mitt team att det inte ska krävas någon omfattande utbildning i hur man använder verktyget, och det ska inte behöva vara förbehållet några speciellt utvalda yrkeskategorier. Assessment Engine är till för Er som vill göra professionella personbedömningar i arbetslivet.

Kostnadseffektivitet

Tillgänglighet är förstås relaterat till ytterligare en av de viktigaste hörnstenarna för Assessment Engine – kostnadseffektivitet. I Assessment Engine betalar man bara för det som man faktiskt kan använda – dvs resultaten, och en transparent prissättning gör att du kan bedöma den ekonomiska nyttan för dig med att använda Assessment Engine.

Så vad jag vill säga är, välkommen till Assessment Engine! Vi har funderat på detta i tjugo år, byggt det på ett halvår (bra jobbat). Assessment Engine levererar valida och reliabla test och evidensbaserade processer som genererar bedömningar av sannolik framtida prestation enklare, billigare och mer träffsäkert än någonsin. Kan det vara möjligt tänker du. Ja! Nu är det verklighet.

Anmäl ditt intresse genom att klicka på denna länk: Assessment Engine

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Så spännande med ett nytt verktyg! Hade inte förväntat mig något annat med tanke på kvalitet och grund i forskning, men ser speciellt positivt på tillgängligheten. Det är välkommet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.