Psychometrics och Sandahl Partners presenterar forskningsresultat

Anders SjöbergOkategoriseradeSkriv en kommentar

I sommar anordnar International Test Commission sin åttonde konferens, denna gång i Amsterdam (8th ITC Conference, July 3- 5 in Amsterdam, 2012). Exempel på ämnen som kommer att presenteras är testning och digitala medier, testning av heterogena grupper, utveckling av testteori och etiska aspekter av testning.

Psychometrics (Anders Sjöberg) och Sandahl Partners (Sara Henrysson-Eidvall & Maria Åkerlund) har tillsammans i ett forskningsprojekt testat 286 chefer med ett personlighetstest (NEO-PI-R; Costa & MacCrae) och ett begåvningstest (BasIQ; Mårdberg Sjöberg & Henrysson-Eidvall). Resultatet av studien kommer att presenteras på ITC konferensen. Studien testar hypotesen att det föreligger ett samband mellan generell intelligens (g) och personlighetens generella faktor (GFP). Nedan presenteras en kort sammanfattning av presentationen.

 

The correlation between general intelligence and a general factor of personality

Spearmans general intelligence construct (g) is well known. Recently research have proposed that there is also a General Factor of Personality (GFP) which accounts for the relationships found between the big five personality dimensions. Rushton (1985) suggested that a positive correlation should exist between personality and intelligence based on the r-K life history theory. The theory claims that hierarchically organized traits can be explained by a single super-factor. The r-K life theory highlights that traits need to be harmonized, not work independently of each other. Based on r-K life history theory this study test the hypothesis of a positive correlation between general g and GFP in a sample of manager candidates (N=286).  The particpants had completed a big five personality inventory (NEO-PI-R) and a measure of general intelligence (BasIQ). Contrary to the hypothesis, the correlations between the GFPs and g were found to be non-significant, suggesting independence between GFP and g. Theoretical and methodological implications of the results are discussed.

 

 

Dela detta inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.