Myter och sanningar om psykologiska test?

Personlighet & Intelligens

Personlighet. Ett vanligt inslag inom personbedömning är att administrera ett personlighetstest. Detta test sägs kunna matcha rätt person till rätt jobb. Andra användningssätt är att tolka anställdas resultat för att användas vid utvecklings insatser. Men fungerar detta i praktiken? Frågor som vilka egenskaper som ska testas och om det går att lura ett personlighetstest besvaras. Denna föreläsning tar upp myter och sanningar om personlighetstestning. En kort historik om mätning av personlighet och praktiska exempel illustrerar hur ni maximerar Er personlighetstestning oavsett vilken leverantör ni har idag.

Intelligens. Intelligenstestning har en lång historik men är betydligt mindre frekvent använt bland rekryterare och HR personal i jämförelse med personlighetstestning. En anledning till detta är att det fortfarande är ett laddat ämne att ta upp. Denna föreläsning tar sitt avstamp i historien kring intelligenstestning och beskriver hur testningen såg ut då, hur den ser ut idag och hur den kommer att se ut i framtiden. Även om mätning av intelligens blivit mer populär inom arbetslivet de sista åren så använder organisationer testresultatet sällan i praktiken. Anledningen till detta beskrivs utifrån psykologiska teorier om begränsningar i vår beslutsförmåga.

För mer information klicka på nedan länk

Psykologisk testning

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.