Om du gör en helhetsbedömning, vad får det för konsekvenser?

Information om kandidater som söker ett arbete kan vägas ihop av rekryterare på två olika sätt. Väljer man intuitiv tolkning, även kallad magkänsla eller helhetsbedömning, så försämras den prediktiva förmågan med upp till 50%. Detta resultat presenterades redan 2008 på en konferens i USA.

Det har länge varit känt att den mekaniska tolkningen är överlägsen den intuitiva tolkningen på en mängd olika områden inom den kliniska psykologin, dock är forskningsresultaten få om vilka konskekvenser det blir av att de allra flesta fortsätter att använda den intuitiva helhetsbedömningen inom urval och rekrytering.

Nu finns det forskningsresultat som sammanställts för att göra jämförelse mellan den mekaniska och intuitiva modellen vad gäller förmågan att förutsäga prestation på arbetet. Det är forskarna Nathan R. Kuncel, David M. Klieger, Brian S. Connelly och Deniz S. Ones som redan 2008 redovisade resultat på Society of Industrial and Organizational Psychology (SIOP). När resultatet från över 1000 bedömningar som gjorts avseende förmågan att förutsäga bla arbetsprestation fann forskarna att den intuitiva tolkningen gör så att ca 30-50% av den prediktiva kraften förloras. Med andra ord, när vi överlåter tolkningen till en expert att subjektivt tolka resultatet av en personbedömning (istället för att ha en förutbestämd poängsättning av samma förmågor) förloras upp till hälften av förmågan att plocka ut rätt person till jobbet.

Omsatt till begåvningstestning i en urvalssituation kan det konstateras oddsen är 7 gånger större att du träffar rätt om du håller dig till den mekaniska tolkningen (tar den som har högst poäng). Om du istället  i jämförelse, på subjektiva grunder, blandar in ”annan väsentlig information” så sänker du oddset till i gynsamma fall 3. I diskussionen säger forskarna att trots att experterna som gjorde den intuitiva tolkningen hade mer information än det som vägdes ihop i den mekaniska tolkningen sjunker oddsen till samma låga nivåer.  Det är inte bra och då har vi ändå inte berört kostnaden för den intuitiva tolkningen i jämförelse med den mekaniska. Frågan är vad du betalar för när du beställer en personbedömning? Detta är något som urvalsgruppen ska undersöka vidare, vi återkommer i frågan.

Referens

Kuncel, N. R., Klieger, D., Connelly, B., S. & Ones, D. S. (2008, April). Mechanical versus clinical dat combination in I/O psychology. In I. H. Kwaske (Chair), Individual Assessment: Does the research support the practice? Paper presented at the annual meeting for the Society for Industrial and Organizational Psychologists, San Francisco, CA.

Not. Ett speciellt tack till Sara Henrysson-Eidvall som grävt upp denna information. Studien är inte publicerad i vetenskaplig tidsskrift så resultatet får anses som preliminärt.

Anders Sjöberg

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

 1. Hej Anders, tack för intressanta texter. En fråga: inom vilka områden av den kliniska psykologin är mekanisk tolkning överlägsen intuitiv?

  1. Hej Christer,

   Tack, roligt att du tycker om det jag skriver. Nu till din fråga.

   Alla områden. När samma information finns för båda metoderna och när denna information ska vägas ihop i en personbedömning kommer den mekaniska metoden att vinna mot den kliniska. Under vissa omständigheter är båda metoderna lika bra, men den kliniska kommer alltid att vara mer kostnadskrävande. Paul Meehl visade detta redan på 50-talet och de senaste meta-analyserna ger honom helt rätt. Rekommenderar allt som Meehl skrivit i ämnet, här kan du ladda ned en artikel som beskriver Meehls arbete.
   http://www.psych.umn.edu/faculty/grove/114meehlsc

   Eller så kan du läsa om Meehl i Kahnemans bok, tänka snabbt och långsamt, han har skrivit ett helt kapitel om Meehl.
   http://www.bokus.com/bok/9789186815721/tanka-snab

   Anders

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.