Daniel Kahneman beskriver System 1 och System 2 i svensk och norsk TV

imagesDaniel Kahneman, är en israelisk-amerikansk psykolog som 2002 belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för sitt arbete om psykologisk ekonomi. Kahneman anses höra till de mest inflytelserika psykologerna i världen och hans forskning har haft ett stort inflytande inom en mängd olika områden utöver psykologi, till exempel nationalekonomi, politik och medicin. Kahneman är också författaren till den bäst-säljande boken ”Tänka snabbt och långsamt”. Nu har han varit gäst hos Skavlan.

Kahneman beskrev för tittarna hur våra två tankesystem fungerar. System 1, fungerar snabbt och automatisk, och vi människor behöver inte anstränga oss, vilket vi inte heller vill. System 1 styrs av vana och besluten tas snabbt. Systems 1 uppgift stängs aldrig ner, utan är alltid påslaget. System 2, är långsammare i jämförelse med System 1. System 2 kopplas ofta in när System 1 inte klarar av att behandla komplicerad information.

Intuition menar Kahneman, kan likställas med System 1. Intuition kan vara bra i vissa fall, säger Kahneman, men det är riskabelt att fatta beslut med ledning av System 1, då den intuitiva känslan känns lika korrekt när det är rätt beslut som tas som när det är fel beslut. Kahneman poängterar att dessa två system kompenserar varandra och fungerar som parallella system, vi klarar oss inte utan något av systemen och i vardagen är det alltid System 1 som är mest framträdande, vilket är tur då de allra flesta besluten som vi tar varje dag är ganska triviala.

Men visst är det, så säger Kahneman, att det finns stora individuella differenser hur frekvent vi använder dessa system, en del personer förlitar sitt beslutsfattande på System 1 och andra lutar sig mot System 2.

Hela intervjun går att se på SVTplay eller NRK TV.

Kahnneman hos TED

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.