Hogan & Mabon på Villa Pauli

Bob Hunter bild 2Som vanligt sken solen i Djursholm i den underbara omgivningen av Villa Pauli när Dr Robert Hogan inledde årets höjdpunkt i Assessio världen (tror jag). Vid sin sida hade Dr Hogan Professor Hunter Mabon, grundaren till Assessio. Båda herrarna är vana att stå inför publik och lockade som vanligt till leende och skratt när de inledde hur samarbetet mellan professorerna började i början av 90-talet.

Hunter inledde och introducerade Bob Hogan och sig själv, som levande legender med en ironisk ton som jag tycker är riktigt rolig. Hunter berättade hur han tog hit Hogan Assessments instrument i början av 90-talet till den Nordiska marknaden, Hogan Assessment utgör ett flagskepp i Assessios produktpalett.

Under hela uppbyggnaden av Assessio har Hunter hävdat att god psykometri lönar sig för organisationer. Hunter har i sitt forskningsliv många forskningspublikationer som visar att används psykometriska test på rätt sätt så kan vara ytterst lönsamt för organisationer.  En av anledningen att publicera Hogans instrument, var enligt Hunter, att instrumenten har högsta möjliga kvalitet.

Robert Hogan inledde att fråga sig själv vad framgång är i livet. Han svarade själv att en grundfaktor är var du växer upp, vilket skolsystem du går och vilken regerings som styr. Det är naturligtvis avgörande om du växer upp i en diktatur i jämförelse med en demokrati. Avgörande, oberoende var du befinner dig, så tillhör du en grupp, denna grupp ska samarbeta för att nå framgång. Gemensamt för grupper är att det finns ledare, informella och formella, och mycket tyder på att dessa ledare är avgörande för den individuella framgången i livet. Tyvärr har hela psykologiska forskningen missat detta, särskilt psykologer som är intresserade av ledarskap.

Här lanserade Hogan sina välkända begrepp, ”getting along” and ”getting ahead”, de individer som har förmågan att både samarbeta och ”slå sig fram” tar makten och blir ledare. Detta kallar Hogan politisk förmåga. De som har politisk förmåga tar sig till toppen. Problemet är att forskare istället utgår ifrån de som redan är ledare och sedan undersöker vilka egenskaper de har, på det sättet missar man hela poängen. Istället finner forskarna att ledares karisma betyder något, vilket är helt fel, enligt Hogan. Att vara karismatisk tyder istället på narcissitiska drag. Istället ska ledare ödmjuka, ärliga och inge förtroende. Hogan lanserade ett 1 item test, om en blivande chef säger att hen ska ta företaget till toppen, tyder det på narcissism, inte en bra gruppledare. Det man inte som ledare får göra är att ljuga, då kastas du direkt ut från gruppsammanhållningen, gruppen förlåter sällan. Hogan gav flera exempel på hur stora ledare fallit på att man helt enkelt ljugit. En hel del av föreläsningen gick sedan genom olika kompetensmodeller för att ”tänka rätt” kring urval och utveckling av chefer.

Förutom en bra föreläsning är det naturligtvis trevligt att umgås med kunniga och trevliga kollegor inom testvärlden.

Idag är det Norges tur att lyssna på denna föreläsning.

Tackar Assessio för en intressant dag

Anders

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.