Mats Alvesson på DN debatt idag. Värdegrunder ett surrogat för verkliga förbättringar

Mats2Vid rekryteringar säger organisationer att de är noga med en grundlig arbetsanalys. En viktig del i denna analys är ”att personen ska dela organisationens värdegrund”. Denna värdegrund har värkt fram genom ett grundligt arbete säger ledningen, men resultatet blir ofta självklarheter utan innehåll. Därför brukar jag avråda från att blanda in dessa värderingar i urvalsprocessen, värderingarna har sällan något med vad som ska bedömas i en urvalsprocess.

Idag skriver Professor Mats Alvesson (en av mina absoluta favoriter bland organisationsforskare) på DN debatt om detta värderingsarbete. Ingen rolig läsning för alla organisationer som betalat pengar för denna process, och inte heller en rolig läsning för alla ”värderingskonsulter” som varit med om att ta fram innehållslösa ord. Läs hela artikeln genom att KLICKA HÄR. Om ni vill läsa mer av Mats rekommenderar jag boken Tomhetens triumf.

Om Mats Alvesson

Mats Göran Alvesson, född 1956, är en svensk ekonom, professor i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Alvesson disputerade 1983 i Lund på doktorsavhandlingen Organisationsteori och teknokratiskt medvetande. Alvesson var en av grundarna av forskningsfältet Critical Management Studies (Kritiska studier av management) genom utgivningen av samlingsvolymen med samma namn 1992 och har sedan dess bidragit till fältets utformning. Han myntade 2012 begreppet funktionell dumhet som syftar på frånvaron av kritisk reflektion. En organisation som präglas av funktionell dumhet utmärks av enhet och konsensus vilket får medarbetarna att undvika ifrågasättande av beslut, strukturer och visioner. Funktionell dumhet var enligt Alvesson en bidragande orsak till finanskrisen 2007-2008.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.