Morgans Ströms utility app här på Psychometrics

trash2Som Morgan Ström tidigare gästbloggat om bör alla som använder psykologiska test och andra metoder vid rekryteringsurval känna till begreppet prediktiv validitet. Det ingår ofta som en del utbildningen för att använda psykologiska instrument och andra metoder (tex intervjuer) inför urvalsbeslut. Men hur kan man räkna hem vinsterna som man får av att använda metoder med högre validitet?

Analysmetoden som används går under benämningen ”utility analysis” på engelska. På svenska benämnt som ”personalekonomiska beräkningar”. Genom dessa beräkningar kan en organisation räkna ut hur mycket man tjänar (eller förlorar) på att använda olika kombinationer av instrument och metoder i sin urvalsprocess. En del företag har tillgång till en del av de egna empiriska data som behövs för att beräkna nyttan, andra företag kan tillämpa de tumregler som finns från tidigare mycket omfattande studier som finns på området. Information om hur många som söker en tjänst, hur många kandidater som ska väljas ut och hur länge personer på den typen av tjänst brukar stanna på arbetet (genomsnittlig anställningstid för tjänsten) är oftast kända eller så kan de uppskattas med god precision. Denna information ger, tillsammans med information om metodernas validitet och kostnaden för metoden mycket goda förutsättningar att beräkna den ekonomiska nyttan.
När jag undervisar i detta får man lära sig hur detta beräknas.

Det är ibland ganska svårt att direkt förstå dessa formler, därför har jag i undervisningen använt Morgan Ströms utmärkta app för att illustrera detta för mina studenter och kunder. Nu finns sidan uppdaterad (mycket snyggare) här på Psychometrics sida (kolla menyn längst upp till höger). Psychometrics och Morgan Ström erbjuder med detta att helt gratis beräkna era vinster (eller förluster!) för era nuvarande eller kommande rekryteringar. Klicka på länken Utility app längst upp till höger i menyn och börja utvärdera era rekryteringar.

Detta kan vara en början på att medvetandegöra för din organisation eller dina kunder hur viktigt det är att använda rätt metoder inför urvalsbeslut. Vill du lära dig mer så erbjuder jag en introduktionsdag i Evidens baserat urval (EBU™) där du för lära dig mer om hur du kan effektivisera dina rekryteringar (minska kostnaden och öka vinsten). Vill du veta mer hör av dig till info@psychometrics.se eller ring mig på 0732056048.

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.