Validitet och statistik: Ett försök att förklara vad det betyder

1998 presenterade Schmidt & Hunter sin sammanställning av vilka metoder som var bäst lämpade att använda vid urval. Nu har den uppdaterats. På en konferens 2013 presentarade Frank Schmidt tillsammans med sitt team en uppdatering av 1998 års studie. Då som nu presenteras validteten i form av ett statistiskt mått som benämns korrelationskoefficient, som många i det praktiska arbetet med urval har svårt att relatera till. Min presentation idag på EAWOP har räknat om dessa mått på validitet för några metoder som används flitigt i Norden; till förhoppningsvis ett mer förståeligt statistiskt mått. Nedan ser ni min presentation.
cl3

 

Publicerat av Anders Sjöberg

Anders Sjöberg är docent i psykologi och har lång erfarenhet av bedömningsmetoder in arbetslivet. Anders har utvecklat psykologiska bedömningssystem som används av både privata och offentliga organisationer. Anders har publicerat böcker och vetenskapliga artiklar inom organisationspsykologi och psykologisk metodutveckling.

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Jätteintressant, men visst finns det en begränsing i att utgå från "above average on GMA"?
    Kan man kanske räkna ut sannolikheten att en person kommer att uppvisa en arbetsprestation över genomsnittet om hen presterar X standardavvikelser över genomsnittet på ett GMA-test?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.